logotyp
XL-BYGG Burträsk

Innertak

Monteringsanvisning och nedladdningsbar PDF.

LÄS MER

Innertak - XL-BYGG Burträsk

Filter

LÄS MER
För innertak används takskivor och paneler av många olika slag, bland annat fibergipsskivor, spånskivor och panelbrädor.

Rätt tak till varje rum - en miniguide om innertak

Träpanel

Träpanel ger en varm känsla, är bra för miljön och finns i många olika utför­anden. 

Vad? Paneler i massivt trä. Finns med olika ytor (hyvlade, borstade, finsågade m fl). Det finns även olika profiler att välja bland för att få olika uttryck, som slät, fas, pärlspont m fl. 

Varför? Det är lätt att gilla trä. Det är bra för miljön, en förnybar resurs som binder koldioxid. Det finns undersökningar som visar att människor som vistas i rum med trämaterial mår bra. 

Var? Massiv träpanel passar bra i hemmets alla rum och ger en härligt varm känsla. Eftersom trä andas är det inga problem att ha träpanel även i våtutrymmen. Träpanel lämpar sig dock sämre i rum med mycket hög luftfuktighet, som duschrum i badhus. I till exempel en bastu bör du ha omålat trä. 

Hur? Träpanel är enkel att montera, färdigmålade paneler är klara att sätta upp. Eftersom trä är ett levande material ska panelerna acklimatiseras till det rum som de ska monteras i innan panelen sätts upp. 

huvudbild_863x399_innertak_träpanel.png 

På bilden: Moelven träpanel Trend slät. 

Målade skivor

Välj målade skivor för att snabbt få ett snyggt resultat. 

Vad? Färdigmålade skivor med hög finish. Finns av träfiber med ojämn baksida, eller MDF med slät baksida. 

Varför? För att slippa spackla, slipa och måla. Ett lättjobbat alternativ med skivor istället för långa brädor, mycket lämpligt när du vill att det ska se ut som träpanel men gärna slipper det tunga trämaterialet. Den hårda ytan är lätt att rengöra. 

Var? Kan monteras i husets alla rum, även badrum, och lämpar sig bra för butiker och kontor. Fungerar också att montera på vägg. Kortare skivor passar till exempel utmärkt som bröstpanel. 

Hur? Not och fjäder för dold montering. Monteras snabbt, enkelt och säkert direkt på reglar/läkt vilket sparar tid. Skruvas med gipsskruv eller skjuts fast med klammer, inget lim behövs. Innan montering sker ska mur- och putsarbeten vara avslutade, byggnaden vara uppvärmd och ventilerad. Temperaturen bör vara över 12 º och luftfuktighet under 65 %.

huvudbild_863x399_innertak_målade-skivor.png 

På bilden: Moelven Regina pärlspont kombi. 

Gipsskivor

Gips förbättrar innertakets brandskydd och isolerande förmåga. 

Vad? Glasfiberförstärkta och kartongklädda gips­skivor. Spackling av skarvar och målning krävs i efterarbetet. 

Varför? Gips ger ett slätt och snyggt tak. Gipsskivorna går fort att sätta upp och förbättrar innertakets brandskydd och dess ljudisolerande förmåga. Det finns också gipsskivor med ytskikt av kartong där fogen är avsedd att vara synlig, och som därför inte behöver spacklas.

Var? Passar bra för tak (och väggar) med höga ytkrav. Används ofta vid takrenovering eftersom det är betydligt enklare att klä om hela innertaket med 

gipsskivor istället för att reparera många sprickor.

Hur? Fästes med gipsskiveskruv mot underliggande stål- eller träregelverk, monteras med fördel med hjälp av skivhiss. Börja med att fästa skivorna ungefär i mitten av taket och arbeta därefter ut mot sidorna. Efterarbete: Spackling, målning.

huvudbild_863x399_innertak_gipsskivorpng.png

På bilden: Knauf Danogips  

Fibergipsskivor

Fibergips är en SITAC-godkänd våtrumsskiva i ett lager med hög brandsäkerhet och ljudisolering. Skivan tål daglig och fortlöpande uppfuktning utan att mista form eller styrka. Tål fukt utan att mista form eller styrka. Passar bäst för invändiga väggar, innertak, våtrum, vindskydd i fasader och vindavstyvning i byggnader.

Spånskivor

Används till innertak, som möbelskivor, renoveringsgolv och thermogolv. Spånskivor är ofta spontade och beklädda med plast som går att måla senare om man önskar.

Panelbrädor

Panelbrädor finns i olika former, mer eller mindre profilerade och kan även de målas eller laseras. Paneler i massivt trä är särskilt tidlöst och används både i tak och vägg.

Vi utvecklar våra tjänster och behöver din åsikt. Vill du delta i en kort undersökning kring vår webbplats, den tar endast ca 3-5 minuter att besvara?

OK Nej tack