logotyp
Gemensamt

För nybörjare

Sex enkla och korta punkter.

Det finns många sätt att använda stenar och plattor för att skapa trivsel, praktiska gångar och murar att sitta på eller att ställa krukor på. Här är en förenklad ”marksten for beginners” i sex enkla punkter. 

• Välj rätt sten

Börja med att titta på olika lösningar. Det finns en mängd varianter att välja mellan och det kan vara en bra idé att söka inspiration innan du börjar planera dina ytor. Har du ett speciellt mönster som du vill lägga, väljer du sten efter vad mönstret kräver. Berätta gärna om dina idéer och tankar för oss i butiken - våra bollplank hjälper dig hitta rätt! 

• Beräkna åtgång

Viktigt att rita upp skisser på hur du vill ha det, bland annat för att beräkna åtgång, men också för att ha en ritning att gå efter när stenen ska läggas.

• Beställ

Markstenen beställer du i butik. Tänk på att leveranstid kan förekomma för vissa varianter, så du tar med det i din planering.    

• Gräv ut och jämna till

Marksten läggs på ett stabilt underlag. Består underlaget av jord eller sand bör man först gräva ut ytan. För en trädgårdsgång bör du gräva ca 15–25 cm och för en bilväg ca 25–35 cm. Är ytan redan bärfast med exempelvis sprängsten och kross under räcker det med att jämna till ytan så att du får plats med stenmjöl att sätta stenarna i. 

• Lägg på en markduk

Består underlaget av jord lägger du på en markduk för att förhindra att jorden blandar sig med bärlagret. Duken stoppar även växter att tränga igenom.

• Fyll upp och lägg stenarna på plats

Lägg på ett bärlager av stenkross 0–16 eller 0–32 mm. Spara plats för stenmjölet, ca 1–3 cm plus markstenens tjocklek upp till färdig yta, när du fyller på krossen. Fyll på med stenmjöl 0–4 eller 0–8 mm. Sedan är det dags att lägga stenarna på plats. 

Vi utvecklar våra tjänster och behöver din åsikt. Vill du delta i en kort undersökning kring vår webbplats, den tar endast ca 3-5 minuter att besvara?

OK Nej tack